Naar menu

Kies jouw collectie

Tegelwijsheden in de Algarve

Algarve, de uitgelezen locatie voor een zonnige wandeling, want ook al vroeg in het jaar schijnt de zon al volop. Deze regio telt maar liefst 300 zonnedagen per jaar. We wandelen in het gebied waar nog op traditionele wijze van de lokale klei tegels en dakpannen worden gemaakt. Een klein half uur rijden vanaf het vliegveld Faro vind je de regio Santa Catarina da Fonte do Bispo. De nostalgie van deze regio ruik je in de lucht, net als de frisse geur van de fruitboomgaarden en amandelbloesem.

Vanaf eind januari tot medio mei kun je genieten van deze prachtige bloemen, daarna wordt het land droger, maar dan wordt het landschap gekenmerkt door prachtige kleuren. De wandelroute begint iets ten oosten van Santa Catarina, langs de EN270. De wandeling is geel-rood gemarkeerd en je komt langs akkers en boomgaarden. We raden je stevige wandelschoenen aan die geschikt zijn voor een onverhard terrein, zoals de Hiking collectie.

Na ongeveer 7 kilometer kom je bij twee keramiek fabriekjes. Deze zijn zeker de moeite waard om even bij stil te houden, je kunt er de ovens voor het drogen van de azulejos – tegels en bakstenen zien. De wandeling vervolgt door het dal richting Boa Vista en daar aangekomen geniet je van het prachtige panorama. Je kunt er zelfs de Ilha de Tavira (strand) en de zee zien.

Wist je dat?

In tegenstelling tot wat je zou denken komt het woord “azulejos,” de Portugese keramieken tegels niet van het Portugees of het Spaans “azul” (blauw), maar van het Arabisch “al zulaydj” (gepolijste steen).

IN ‘T KORT:

Afstand: 13,2 km
Beginpunt: Fonte do Bispo, Algarve, Portugal
Route: DPR11 Percuso Telheiros do Barro – “Route van de kleifabrieken”