Naar menu

Kies jouw collectie

Even op en neer naar zweden

Een weekendje weg is altijd een leuke activiteit om naar uit te kijken. Het verkennen van een nieuwe stad, zien van andere mensen en het proeven van een andere cultuur is niet alleen leuk maar heel erg leerzaam. Wij nemen je in deze editie van ons magazine mee naar Stockholm, op maar 2 uurtjes vliegen van Amsterdam.

Stockholm

De hoofdstad is opgedeeld in kleinere eilanden met elk hun eigen specifieke  eigenschappen. Zo kan je in Gamla Stan door kleine straatjes struinen, kan je bars en vintage winkels bezoeken in Södermalm en vind je de prachtige Scandinavische natuur middenin in de stad in Skeppsholmen. 

Wat te doen?

De stad heeft voor ieder wat wils: excursies, winkelstraten, musea, restaurants en theater.
Ga je een weekend naar Stockholm, dan moet je van tevoren eigenlijk goed plannen wat je zou willen doen daar er zoveel te zien is in zo weinig tijd. Overdag kan je met het openbaar vervoer, of zelfs te voet, de stad doorkruisen. Het Koninklijk paleis is een bezienswaardigheid die je niet over mag slaan; het enorme 600 kamers tellende gebouw bevindt zich vlakbij de oude stad en de wisseling van de wacht is een traditie die je echt even gezien moet hebben. 

Stadsparken om te bezoeken

Op de eilanden in en rondom de stad zijn veel stadsparken te vinden waar de inwoners uit Stockholm met regelmaat genieten in hun vrije tijd. Djurgården is onze absolute favoriet: de huizen op dit eiland brengen je terug naar een Victoriaanse tijd en de natuur is altijd aanwezig. Heb je tijd om hier wat langer te blijven hangen? Breng dan zeker even een bezoekje aan het oudste openluchtmuseum ter wereld genaamd Skansen. Het museum is opgericht in 1891 en het idee was om de mensen in Stockholm kennis te laten maken met het leven buiten de stad. Dit is al die tijd zo gebleven en nu kan je dus kennismaken met het oude Zweden en een kijkje nemen in hoe men toen leefde.

Tyresta National Park

Een weekend Stockholm is voor de echte wandelaar niet compleet zonder een bezoek aan het Nationale park genaamd Tyresta. Op 40 minuten vanaf Stockholm stad per metro en bus tref je een prachtig natuurgebied aan zoals je van Scandinavië mag verwachten. Uitgestrekte bossen vol dennenbomen, kronkelende paden, houten vlonders en rotspartijen zorgen voor een onvergetelijke wandeling. Onderweg kan je even rusten in één van de vele  blokhutten die je onderweg tegenkomt en kan je je eigen meegebrachte lunch en snacks nuttigen.

Hoe kom je in Tyresta? Vanaf Stockholm centraal pak je metro/trein 43 naar Handen. Hier stap je uit en loop je naar het busstation Haninge centrum waar je met bus 834 recht voor de ingang van het park stopt: Tyresta By.

Archipel

Wil je iets dichterbij blijven maar wil je toch de stad uit, dan raden wij je aan om een bezoekje te brengen per boot aan de Archipel van Stockholm. De Archipel bestaat uit duizenden kleine eilandjes die alleen per boot te bereiken zijn. Sommige eilandjes zijn klein en onbewoond, andere eilandjes zijn omgetoverd tot kleine paradijsjes met vakantiehuizen waar de Zweden in het weekend verblijven.

De Archipel is per boot te bezoeken vanaf de haven van Stockholm, dagelijks vertrekt er vanaf het voorjaar tot en met de herfst een ferry die je op één van de grotere eilanden afzet en je later op de dag weer op komt halen.