Naar menu

Kies jouw collectie

De Marker Wadden

Oei, het is nog wel een beetje drassig door de fikse buien, maar de natuur staat weer mooi in bloei en langs de route dartelen de schapen met hun lammetjes in de wei. We zijn gestart bij het Kulturhus in Wekerom, een dorp vlakbij Ede gelegen in de Gelderse Vallei. Zodra je de dorpskern verlaat, verwelkomt het agrarisch gebied je. Strik je schoenen maar goed, want via de oude landbouwgronden loopt deze route voornamelijk over onverharde paden en langs oude landbouwgronden.

WANDELEN OP EEN NIEUW STUKJE NEDERLAND

Op het toegankelijke eiland loop je over in totaal 12 kilometer aan wandelpaden. Het landschap is nog volop in ontwikkeling. De grijze klei valt langzaam droog, waartussen al diverse plantensoorten de kop op steken. Diverse trekvogels hebben het gebied al ontdekt, vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen.

De wandelpaden liggen in een duinlandschap en een plas-drasgebied in één. Een uniek stukje Nederland, een natuurparadijsje. Neem even de tijd om bij de diverse vogelkijkhutten een pauze te houden. Vanuit vogelkijkhut Duikeend zie je zwemmende vogels op ooghoogte, net alsof je ertussen zwemt. Wil je liever de hoogte in, dan is de twaalf meter hoge uitkijktoren Steltloper een perfecte pauzelocatie.

Er is nog geen officiële veerdienst naar het eiland, maar er varen diverse chartermaatschappijen. Een overzicht vind je op de site van natuurmonumenten.

Wist je dat?

De Marker Wadden zijn aangelegd als extra leefgebied voor vogels én om het troebele meer helder te krijgen.

IN ‘T KORT:

Afstand: 3 of 6 km
Beginpunt: Natuurhaven van de Marker Wadden
Route: Marker Wadden