Naar menu

Kies jouw collectie

De Marker Wadden

De Marker Wadden zijn nog deels in aanleg, maar het hoofdeiland is sinds 2018 toegankelijk voor het publiek. Hier zijn diverse wandelroutes uitgezet, waarbij je langs de nieuwe stranden en natuurgebieden komt. Voor de zanderige en moerassige stukken is speciaal een vlonderpad aangelegd. Daarnaast passeer je onderweg drie vogelkijkhutten, waar je in alle rust de vele vogelsoorten kunt observeren.

WANDELEN OP EEN NIEUW STUKJE NEDERLAND

Op het toegankelijke eiland loop je over in totaal 12 kilometer aan wandelpaden. Het landschap is nog volop in ontwikkeling. De grijze klei valt langzaam droog, waartussen al diverse plantensoorten de kop op steken. Diverse trekvogels hebben het gebied al ontdekt, vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen.

De wandelpaden liggen in een duinlandschap en een plas-drasgebied in één. Een uniek stukje Nederland, een natuurparadijsje. Neem even de tijd om bij de diverse vogelkijkhutten een pauze te houden. Vanuit vogelkijkhut Duikeend zie je zwemmende vogels op ooghoogte, net alsof je ertussen zwemt. Wil je liever de hoogte in, dan is de twaalf meter hoge uitkijktoren Steltloper een perfecte pauzelocatie.

Er is nog geen officiële veerdienst naar het eiland, maar er varen diverse chartermaatschappijen. Een overzicht vind je op de site van natuurmonumenten.

Wist je dat?

De Marker Wadden zijn aangelegd als extra leefgebied voor vogels én om het troebele meer helder te krijgen.

IN ‘T KORT:

Afstand: 3 of 6 km
Beginpunt: Natuurhaven van de Marker Wadden
Route: Marker Wadden