Naar menu

Kies jouw collectie

Wandelschoenen verzorgen: 5 tips

Het liefst doe je zo lang mogelijk met je nieuwe leren wandelschoenen, maar je weet ook dat je tijdens het wandelen niet extra voorzichtig gaat doen om je schoenen niet te beschadigen. Je wilt immers gewoon door de regen en modder lopen. Om je te helpen het meeste uit je wandelschoenen te halen en de levensduur zo lang mogelijk te rekken geven we 5 tips voor het onderhouden en beschermen van je schoenen. Met deze simpele tips kun jij nog heel lang van jouw wandelschoenen genieten.

Wacht met invetten

Heb je hardleren wandelschoenen zoals de Brenta Low of Anden? Doe dan niet meteen wax of andere producten op het leer maar wacht hier even mee na een aantal keer wandelen. Geef de schoenen eerst de tijd om aan te passen aan jouw voeten. Zodra je merkt dat het leer wat lichter en plooibaarder is geworden, gebruik dan een wax om het leer zacht en gehydrateerd te houden.

Houd ze schoon en droog

Met een paar goede wandelschoenen loop je makkelijk door de modder en prut. Echter, modder kan de buitenkant van je wandelschoenen aantasten als je het te lang laat zitten. Spoel je wandelschoenen na een modderige wandeling altijd even af en schrob de zool met een harde borstel en het leer met een zachte borstel of spons. Droog ze af met een speciale schoenendoek of laat ze drogen in een warme kamer. Zet de wandelschoenen nooit naast de verwarming, want te veel warmte kan het leer doen barsten en de zolen doen smelten.

Verwijder de zolen na gebruik

Dit is een no-brainer als je net een wandeling door de regen hebt gemaakt, maar wij raden aan om in principe na elke wandeling de inlegzolen te verwijderen. Inlegzolen houden namelijk vocht vast, en droog, gelooid leer zal zacht en papperig worden als je de inlegzolen voor langere tijd laat zitten. Hetzelfde geldt voor wandelschoenen gemaakt van synthetische materialen. Natte inlegzolen gaan ook sneller stinken en zijn een broedplaats voor bacteriën. Maak er dus een gewoonte van om de inlegzooltjes te verwijderen na gebruik, in de avond te drogen, en je kunt de volgende dag weer verder.

Houd ze waterdicht

Water is slecht voor leer, dus je zult af en toe opnieuw een waterafstotende behandeling moeten doen. Wanneer weet je of je deze behandeling weer moet doen? Dat merk je wanneer de buitenste materialen – leer of synthetisch – verzadigd raken in de regen. Let op: je hoeft niet veel te gebruikern. Breng slechts een dunne laag aan op de hele wandelschoen.

Vermijd zoutwater

Rivieroversteken zijn één ding, maar als je je laarzen nat maakt in of bij de oceaan, zal het zoutwater de metalen oogjes laten roesten. En als de oogjes eenmaal beginnen te roesten, zijn ze moeilijk te vervangen (in tegenstelling tot de zool of andere onderdelen van je laarzen). Als je tijdens een wandeling, bijvoorbeeld op het strand, door het zoutwater loopt, zorg dan dat je je wandelschoenen zo snel mogelijk weer afspoelt met kraanwater.