Naar menu

Kies jouw collectie

Meditatief wandelen: stap voor stap

We wandelen wat af: we laten de hond uit, lopen een blokje om en halen een frisse neus in het bos of op het strand. Wandelschoenen aan en gaan, zo zeggen we vaak bij Grisport. Want wandelen is goed voor lichaam en geest. En dit keer hebben we het over die laatste. Ken jij meditatief wandelen al?

Wandelmeditatie is lopen met volledige aandacht voor jezelf én de natuur. Het gaat er niet om een bepaald doel te bereiken, maar je verbonden te voelen met alles om je heen en te ervaren dat je er thuis bent. Door deze vorm van meditatie krijg je oog voor je gevoelens en laat je de emoties en gedachten toe in plaats van deze weg te stoppen.

Basisprincipe: ademen

Zoals bij alle vormen van meditatie, is de ademhaling het meest belangrijk om tot rust te komen. Houd je nek en hoofd in één lijn. Ontspan je lichaam terwijl je wandelt. Concentreer je op je ademhaling, terwijl je deze volgt door je neus, luchtpijp en longen en weer naar buiten. Tel vervolgens je stappen, of herhaal een voor jou passend mantra zoals “ik voel me goed” of “de natuur geeft mij rust” om de focus bij jezelf te houden.

Ieder pad is geschikt voor wandelmeditatie: in de stad of de natuur. Probeer met iedere stap te ontspannen. Zo geniet je van het moment. Als het niet lukt, is dat niet erg. Probeer steeds weer terug te komen bij het tellen van je stappen of herhalen van je mantra. Zoek vervolgens contact met je lichaam. De herhalende beweging van wandelen werkt als een fysiek mantra, de kunst is om op te gaan in dit ritmische gevoel.

Grisport’s tip: Voordat je begint, beslis je hoe lang je gaat meditatief wandelen.
Het maakt niet uit of dit 10 minuten of een uur is, maak het wel af

Even offline!

Zet je mobiel op vliegtuigstand; geen afleiding van appjes en piepjes. Het kan wel handig zijn een wekkertje te zetten, dit kan op de meeste telefoons ook goed als je ‘m op vliegtuigstand zet.

Wandel alleen

Het is fijn om een wandeling te maken met je partner, vriend(in) of hond, maar door alleen te wandelen kun je je aandacht beter op jezelf richten.

Geef jezelf de tijd

Logischerwijs dwalen je gedachten de eerste keren/minuten af naar zaken van gisteren of morgen. Als je vaker wandelt, merk je dat je sneller loslaat en in het ‘nu’ bent.

Loop en adem rustig

Forceer je ademhaling niet, maar laat deze op een natuurlijk ritme in en uit je lichaam gaan. Voel hoe je voeten contact maken met de ondergrond, hoe je spieren zich aan- en ontspannen, en hoe je je gewicht verplaatst. Kijk vooruit; op die manier ga je meer voelen hóe je loopt, dan zien dát je loopt.

Als je eenmaal je ritme en focus op je eigen lichaam gericht hebt, is het tijd om naar de omgeving te luisteren. Vogels, de bladeren aan de bomen en zelfs de auto die in de verte langs raast. Laat het binnen komen, zonder er een oordeel over te hebben.

Neem dit gevoel mee

Zodra je ronde erop zit, gaat het normale leven weer door. Neem je opgedane energie en zelfbewustzijn mee door iedere dag te benoemen wat het mooiste/leukste was van vandaag. Of gebruik je zintuigen bewuster, voel hoe het water over je handen gaat met (af)wassen. Luister naar de vogels en voel de zachte vacht als je je huisdier aait. Bewuster je zintuigen gebruiken, zet je in het hier en nu.


Uitgelichte schoenen voor een lichte wandeling