Naar menu

Kies jouw collectie

Wildkamperen in Europa? Dit moet je weten

Het is een oud fenomeen in een nieuw jasje: wildkamperen! Waar het vroeger heel normaal was om ergens je tent op te zetten, zijn de meeste mensen inmiddels overgestapt op kamperen op de camping. En dat is niet zonder reden: niet iedereen is altijd even blij met wildkampeerders op zijn terrein. Ook kan er iets misgaan waardoor schade en natuurrampen als bosbranden ontstaan. Hierdoor is wildkamperen in de meeste Europese landen dan ook wettelijk verboden. Toch willen mensen weer terug naar vroeger: puur natuur kamperen, ruimte en rust. En wanneer je alles volgens de regels doet is het natuurlijk ook hartstikke leuk. Maar wat zijn al die regels en waar moet je rekening mee houden? Wij helpen je met advies over wildkamperen.

Écht wildkamperen is op de meeste plekken verboden

First things first: Check of je op jouw uitgekozen locatie mag wildkamperen. Zet dus niet zomaar ergens je tent op in de hoop dat dingen wel goed gaan. Als je wordt betrapt staat je namelijk een hoge boete te wachten. Wij adviseren je om, als je een mooi plekje hebt gevonden, te achterhalen wie de eigenaar is en om toestemming te vragen. Heb je toestemming gekregen? Mooi zo! Dan volgen hier onze volgende tips:

1. Vuur

Maak het liefst geen vuur en check ook eerst met de eigenaar van het land of het mag. Maar wil je toch een klein vuurtje maken? Doe dit op een bestaande open plek en plaats een kring van stenen om het vuur om de kans op bosbranden te minimaliseren. 

2. Afval

Hopelijk hoeven we je dit niet te vertellen, maar laat geen afval liggen op de kampeerplek. Neem het mee in een daarvoor bestemde zak en gooi het weg in het volgende dorp.

3. Lawaai

Jij bent in het territorium van de lokale bewoners, namelijk de dieren. Jouw aanwezigheid zal al gek genoeg zijn voor hun dagelijkse routines, maar maak je dan ook nog eens lawaai door middel van hard praten of muziek dan bezorg je ze onnodige stress.  Probeer juist lekker te genieten in alle stilte van de geluiden van de natuur om je heen! 

4. Locatie

Ga je wildkamperen dan ben je meestal in een omgeving die vrij afgelegen is. Op sommige plekken en grote bossen kun je dan ook makkelijk verdwaald raken. Blijf daarom in de buurt van een wandelpad en neem je telefoon mee zodat je 24/7 kunt bellen naar noodnummers als dit onverhoopt nodig is.

5. Alertheid

Tijden een mooie nacht in het bos kan je natuurlijk lekker genieten van een drankje op z’n tijd. Maar hou er rekening mee dat er altijd iemand nuchter (genoeg) moet blijven om in te grijpen bij noodsituaties.

6. Respect

Zorg ervoor dat je respect toont voor alles om je heen, van de planten tot de dieren en de eigenaar van het terrein waarop je verblijft. Ruim je spullen op, breng geen schade toe en blijf beleefd naar iedereen die je tegenkomt. 

7. Geschikte gear

Wanneer je gaat wildkamperen weet je uiteindelijk nooit echt waar je terecht komt. Wees dus altijd voorbereid en ga met goede wandelschoenen en kleding op reis. Enkele wandelschoenen die wij aanraden voor een actieve wandeling in een landelijke of bosrijke omgeving zijn: