Naar menu

Kies jouw collectie

2019: het jaar van de Wulp

In 2019 vragen we aandacht voor de Wulp. Het ezelsbruggetje -de Wulp kijkt naar zijn gulp- helpt om hem te herkennen aan zijn kromme, naar beneden gebogen snavel. En dat niet alleen. Zijn prachtige, jodelende baltszang is reden genoeg om hem te nomineren voor soort van het jaar, maar feit is helaas dat de Wulp op de Rode Lijst staat.

25-50% van de wereldpopulatie maakt op enig moment gebruik van Nederland. Wat ons betreft mogen we ze daarom best ‘onze’ broedvogels noemen. Je vindt ze in open graslanden, akkers, heide, hoogveen of open duingebied. De Wulp wordt wereldwijd bedreigd en er is nog veel onduidelijk over deze soort. Daarom wordt er dit jaar aandacht gevraagd voor de Wulp in telprojecten en bescherming.

Wat kun jij doen voor de Wulp in 2019?

Op hooggelegen zandplaten en hoogwater-vluchtplaatsen rusten Wulpen. Ze zijn gevoelig voor verstoring, het is dus belangrijk om voldoende afstand te houden en de hond aan de lijn te houden. Bekijk ze op afstand met een verrekijker. Vind je toevallig een slaapplaats of nest? Geef deze gegevens door. Hoe je dat doet en meer informatie vind je op Jaarvandewulp.nl.

Schoenentip

HIKING ANDEN 

Deze allround wandelschoen biedt de juiste onder-steuning en een goed profiel voor de verschillende omstandigheden die je tegen kunt komen bij het vogelspotten in Nationaal Park Lauwersmeer. 

Ben je een echte vogelliefhebber?

Kies dan eens voor een wandeling in Nationaal Park Lauwersmeer. Dit prachtige gebied wordt niet voor niets een heus vogelparadijs op vroegere zeebodem genoemd. Een toplocatie om vogels te spotten met behulp van de verschillende vogelkijkhutten, uitkijktorens en uitzichtheuvels. Kies uit korte of lange routes en heb je nog niet zoveel vogelkennis?

Bij activiteitencentrum De Bosschuur vind je naast routekaarten ook een gratis vogelkaart.

Bron: Vogelbescherming.nl Jaarvandewulp.nl